Småland

Småland är skogar, ängar, hagar och glittrande sjöar. Skogarna är milsvida och bjuder in till vandring, svamp- och bärplockning . Här kan man uppleva absolut tystnad, endast avbruten av fåglars kvitter och möjligen trampet från skogens konung – älgen. Det är här Emil i Lönneberga och Bullerbybarnen levde sina liv i Astrid Lindgrens böcker. De röda stugorna och hagarna ser ut precis som då. Karaktärerna och miljöerna kommer till liv i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

I Småland finns det plats för många gäster och de flesta kommer hit på semester för att uppleva naturen. Småland är ett av Sveriges sjörikaste landskap med över 5000. Bland dem finns det mängder av fiskesjöar och åar för paddling. Alla är rena och går bra att bada i. Leder för vandring och cykling finns i stort sett överallt.

Småland är också designens landskap med glasbruk och skandinavisk design på möbler för att nämna ett par exempel. Den småländska kulturen är lätt att uppleva genom sevärdheter och museer liksom den småländska maten med genuina råvaror.

Namnet Småland kommer från att man slog samman flera ”små land” till ett gemensamt. Begreppet smålänningar finns belagt sedan medeltiden. Enligt sägnen är seghet, påhittighet och företagsamhet utmärkande för smålänningens 12 små landskap. Småföretagandet blomstrar också i nutid.

Småland är ett av Sveriges större landskap och störst i södra Sverige med en yta på 31 070 kvm. Här bor 755 640, vilket innebär 24,3 personer per kvm. Som en jämförelse kan nämnas Skåne med 111 eller Nederländerna med 395 invånare per kvm. I Småland finns plats för alla.